Кои храни увреждат зъбния емайл?

Сподели:


Кои са храните, които увреждат зъбите?

Основната задача на емайла, най-твърдата тъкан в човешкото тяло, е да предпазва коронката на зъба от негативни въздействия. Цигари, сода, карамел - само малка част от това, което нарушава алкалния баланс на устната кухина и уврежда емайла. Разрушаването на емайла е придружено от излугване на минерали и микроелементи, което се отразява на външния вид на зъба: образуват се микропукнатини, променя се сянката или дори цветът на зъба. Успоредно с това се повишава чувствителността: зъбите реагират болезнено на студено, горещо, пикантно, солено. При силно пренебрегвани случаи съществува заплаха от разрушаване на зъба поради образуването на кариес. Доскоро се смяташе, че здравето на зъбите зависи преди всичко от наследствеността. Последните проучвания на чуждестранни учени обаче показват, че здравословният начин на живот, при който човек спазва диета, физическа активност и навици, може да промени „генетичния код“ и да обърне тенденцията на честите посещения в зъболекарския кабинет.


Представяме Ви топ 10 на храните, които смятаме, че увреждат най-много зъбите...

Картофен чипс
Цитруси
Алкохол
Твърди карамели
Домашни кисели краставички
Спортни напитки
Картофи
Хляб
Кафе  и чай
Месо

Бъдете внимателни с прекомерната употреба на тези храни и напитки и ще се радвате на изящна усмивка. И не забравяйте, че поне на три месеца е добре да посещавате зъболекар.
Имайте предвид, че и минералната вода, прекоремното и приемане, също може да наруши зъбния емайл. В тази статия сме публикували специални препоръки, чрез които да защитите зъбите си! Прочетете я, ако имате време!

Сподели:

Здрави зъби

храна

Post A Comment:

0 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.