Макадамия и нейните лечебни качества и полезни свойства

Сподели:


Австралийски орех - Макадамия

Според Wikipedia този орех е намерен и описан от известния ботаник и изследовател Фердинанд фон Мюлер по време на пътуване в южната част на австралийския континент. Този прекрасен кралски орех дължи името си на своя откривател, който решава да го кръсти в чест на своя университетски приятел, химик Джон Макадам.

Дълго време този плод имаше доста странни имена - бумер, киндал или кидал-киндал, но по решение на сдружението на любителите на макадамията, създадено през 30-те години на 20-ти век, името, дадено му от фон Мюлер, е завинаги прикрепен към гайката.

Местните жители на Австралия надариха този кръгъл орех с божествени качества, считайки го за свещен. До края на 19 век. той служи като вид валута за селища с коренното население на континенталната част на Австралия. Въпреки факта, че е 21-ви век, потомците на коренното население все още се отнасят към ореха макадамия със специално благоговение, вярвайки, че това е ключът към здравето.

Ядките макадамия идват от плодовете на дървото Macadamia Integrifolia и са с произход Аржентина. Вкусните и високоенергийни ядки са били познати на местните аборигени хиляди години преди да пристигнат европейските заселници. В сравнение с по-познатите по нашите ширини орехи и лешници, макадамията е много по-високомаслена и по-бедна на протеини. Всъщност, тя е с най-високото съдържание на мононенаситени мазнини от всички известни семена, като в състава й влизат около 22% омега 7 палмитолеинова киселина. Доставя още фибри, калций, фосфор, калий, селен, желязо и витамини от група B (тиамин, рибофлавин, ниацин). Начин на употреба: Съветът за накисването на ядките преди консумация не важи за най-високомаслените видове, към които спадат макадамията, кедровите ядки, бразилския орех и конопените семена. Ако все пак решите да го направите (за да омекнат и да се блендират по-лесно, например), то няма да навреди. Консумирайте самостоятелно или като добавка към мюсли, десерти, шейкове. Съхранение на макадамия : Заради високото съдържание на мазнини, опасността от гранясване е по-голяма. Може да удължите значително срока им на годност, ако ги съхранявате в херметически затворен съд, хладилник или камера. 

Полезни свойства: Помагат на тялото ви да намали холестерола, но и самите те са 100% без холестерол. Мононенаситените мазнини спомагат за понижаване на холестерола и намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт Много други

Макадамията и нейните свойства са изследвани надлъж и нашир. Хранителните ползи от макадамията са просто безценни. Ползата от този плод се крие във високото съдържание на ненаситени мазнини, микроелементи, минерали и витамини. Скъпоценното бяло ядро ​​на австралиеца съдържа 80% масло и 4% захар. Тази ядка е най-калоричната сред роднините - 718 kcal на 100 g. За 100гр. се съдържат:

въглехидрати - 10гр
мазнини - 76гр
протеини - 10гр


Благодарим Ви, че четете кулинарна мрежа Gladni.com. Надяваме се, че си прекарвате времето добре с нас!
Сподели:

Macadamia

Макадамия

Post A Comment:

0 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.