Хитрини при приготвяне на любимите на всички палачинки

Сподели:
Какво трябва да знаете, Вие, гладници, когато приготвяте палачинки? Полезни съвети ... 

Сладки, солени, плодови, навити на рула, вързани на бохчички или наредини на пластове като торта, палачинките са любими на всички. Как обаче да ги приготвим без грешка? 

Смес за приготвяне на  палачинки 


За една доза смес за около 12 палачинки сложете 3 яйца, 2 чаени чаши брашно, 2 чаени чаша прясно мляко, щипка сол. Разбийте първо яйцата със солта, после добавяйте постепенно брашното и прясното мляко на струйка, като бъркате постоянно – така няма да останат неразбити гранулки. Сместа трябва да е хомогенна и с гъстотата на боза. Ако ще приготвяте палачинки в тефлонов тиган, може да не ползвате мазнина, но тогава стават по-сухи. Независимо в какъв съд ги правите, дъното трябва да е загрято. Сипете един черпак от сместа на струйка, като започнете от центъра на тигана и въртите спираловидно, докато се покрие цялото дъно. Друг начин е да сипете сместа и да вдигнете веднага тигана от огъня, като го накланяте така, че сместа да се разлее и покрие цялото дъно. Тогава го върнете обратно на печката. Обръщайте палачинките с дървена шпатула, ако не умеете да ги хвърляте във въздуха, а не с вилица, за да не се разкъсат. Мажете дъното с малко масло или олио след всяка палачинка. Готовите палачинки редете една върху друга и ги дръжте на топло. Каква предварителна подготовка се прави Извадете яйцата от хладилника и ги оставете на стайна температура 15-30 минути, преди да започнете да готвите. Измийте яйцата, преди да ги чукнете – по черупките може да има замърсявания, които не бива да рискувате да попаднат в сместа за палачинките. 


Как да не залепнат палачинките за тигана?


Добра идея е да прибавите малко олио в сместа, ако не искате да мажете дъното след всяка палачинка. 

Как да не изсъхнат, когато пържите голямо количество от тези вкусни и изкушаващи вкуснотии?


Дръжте ги в затворен съд на топло, наре­дени една върху друга, и мажете по малко масло върху всяка готова палачинка, дока­то е още гореща. 

Разликата между палачинките  и катмите? 


Първата е в състава на сместа – за катми прясното мляко се замества с кисело, освен това може да се добави сода за хляб на върха на ножа, защото те трябва да са по-дебели и пухкави. Другата е в съда, в който се приготвят – катмите се правят в сач (кръгъл съд с дебело дъно) и на прак­тика се пекат, а палачинките се пържат. Идея за “новобранци” в кухнята Може да изпечете голяма палачинка в кръг­ла тава вместо да пържите малки една по една. Изсипете сместа в намасления съд и печете в загрята фурна до порозовяване. 

Кулинарен съвет: Палачинката е готова, когато краищата и порозовеят и се повдигнат леко от тигана – затова не се опитвайте да я проверявате, като я обръщате, а изчакайте сама да се отлепи. 

Кулинарни хитринки: 
  • Когато готвите прясно зеле, след като го нарежете, го смач­кайте с малко сол – така ще поомекне и ще уври по-бързо. Прибавете и щипка лимонтузу, разтворе­но в малко вода, за да придобие по-пикантен, леко кисел вкус. 
  • Ако ви е останало доматено пюре в бур­канчето след отваря­нето му, има опасност да хване плесен, защото вече е влязъл въздух в консервата. За да не допуснете това, „за­творете” херметиче­ски доматеното пюре, като сипете отгоре малко олио – тънкият слой мазнина ще блоки­ра достъпа на въздух. 
  • Ако майонезата ви се струва прекалено мазна, може да я олеко­тите, като прибавите малко кисело мляко или стрита извара и разбъркате добре. 
  • За да прогоните миризмата на риба или лук от ножа, с който сте ги рязали, го измий­те със студена вода и обтрийте с парченце лимон.
Сподели:

Катма

Катми

Палачинка

Палачинки

Post A Comment:

0 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.