Печени картофи на фурна по селски

Сподели:

Печени картофи на фурна по селски (кънтри стил) - кулинарна рецепта

Ароматни селски печени картофи на фурна. Хрупкавr, златисто кафяво и нежни, а в средата - меки и разтапящи се в устната кухина.  Тази кулинарна рецепта ще ви хареса още от първия път!

Изберете картофи със същия размер за тази рецепта (малко по-големи от средните). Нарежете пресните  картофи с кожата, а ако ще ползвате стари традиционни картофи, тогава трябва да ги обелите.  Може да се направи комплект от подправки по ваш вкус.

Важен момент: благодарение на краткото предварително готвене по време на процеса на печене, върху селските картофи се образува хрупкава коричка. Факт е, че нишестето върху разрезите на грудките се запарва (става лепкаво), така че всички ароматни добавки прилепват добре и равномерно към резените.

Сервирайте домашни картофи в селски стил топли с любимите си сосове. Това е обилно предястие и отлична гарнитура за салати от риба, месо от пиле, патешко и т.н, както и за зеленчуци. 

Категории: Основни ястия, Предястия, Великопостни ястия
Порции: 5
Време за готвене: 1 час
Енергийна стойност: общо ястие - 1689 kcal., в 100 грама - 123 kcal.

За да приготвим това просто и вкусно ястие, се нуждаем от следните съставки: 
картофи, рафинирано растително (тук слънчогледово) олио, червен пипер, сушен чесън, куркума, сол и смлян черен пипер.
Първата стъпка е да приготвите ароматен картофен микс в провинциален стил. Изсипете няколко супени лъжици растително масло без мирис в малка купа (можете да ползвате слънчогледово олио). Добавете по 1 чаена лъжичка червен пипер и сушен чесън, по половин чаена лъжичка куркума и сол и щипка смлян черен пипер.
Разбъркайте, докато солта се разтвори.
Пресните картофи (1 кг) могат да се приготвят с люспите им: измийте добре картофите с твърдата страна на нова гъба за миене на съдове. Старите картофи ще трябва да бъде почистени.

Разрязва се всеки картоф по дължина на 4 части, така че да се получат едни и същи резени.

В тенджера се поставя да заври вода. Поставят се картофени филийки и се сваряват не повече от 3-4 минути след повторното кипене.
Изцежда се картофения бульон напълно (между другото, върху него можете да направите невероятно тесто с мая и след това да изпечете ефирен хляб или необичайно ароматни кифлички).
Добавя се ароматната смес, получена от предходната стъпка към  сварените картофени филийки.

Внимателно разклатете тенджерата, така че филийките да се покрият с апетитна мазнина от всички страни.

Покрива се  тавата с хартия за печене (за да не се измие по-късно и картофите да не залепнат) и филийките се подреждат  на разстояние една от друга. Един килограм просто пасва идеално на стандартен лист за печене (печка - 60x60 см).

Картофите се пекат  в предварително загрята на 210-220 градуса фурна за около 20-25 минути на режим отгоре-долу (+ конвекция). Веднага след като покафенеят, можете да проверите готовността на филийките. Кората трябва да е златистокафява и достатъчно хрупкава, а вътрешността  да остане крехка и мека.

Сервирайте домашни картофи в селски стил топли с любимите си сосове. Това е обилно предястие и отлична гарнитура за салати от риба, птици, месо, зеленчуци. 

Гответе за ваше здраве, приятели и приятен апетит!
Сподели:

kartofi po selski

Домашни картофи по селски

картофи на фурна

Картофи по селски

предястие

Post A Comment:

0 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.