Чесън - да поговорим за него и неговите благоприятни въздействия върху човешкия организъм

Сподели:


Чесънът, един универсален  антибиотик


Най-уникалният от всички зеленчуци познати в целият свят е чесънът. 
Лечебните му качества са безспорни, защото съдържа в състава си много различни полезни вещества. По този начин помага на организма да се справи с различни опасни заболявания за много кратко време. Ценните му качества са познати още в древността. В Китай е открита рецепта от преди 2000 години, с която се регулира обмяната на веществата, намаляват се мазнините, подобрява се зрението и се нормализира кръвното налягане. В състава му са открити 17 микроелемента. Най-голямо е количеството на йода. Освен това съдържанието на витамин C е доста сериозно. Една от най-ценните съставки в чесъна е етеричното масло алицин, което го прави силен фитонцид. Доказан факт е, че ако се сдъвче 1 скилидка чесън в рамките на около 10 минути се унищожават всички бактерии в устната кухина. 

Ето и някои от лечебните свойства на чесъна: 

1. Лабораторни изследвания показват, че чесънът има доказан ефект при висок холестерол. След прием на чесън в продължение на няколко месеца нивото на холестерол в кръвта намалява. 

2. Чесънът – лек за сърцето. Лечението е продължително, но има ефект. Той се приема счукан в комбинация с домати. Сместа трябва да престои няколко дни без да се покрива. А ако смесите чесънът със зехтин и сирене, се получава добре известният гръцки лек за сърце. Освен това чесънът прочиства кръвоносните съдове. 

3. Чесънът пази от инсулт и инфаркт. Приемът на само 1 скилидка е достатъчна да се предпазите от образуване на кръвни съсиреци, които могат да доведат до инсулт или инфаркт. 

4. Чесънът – природният антибиотик. Много хора прилагат рецепти с чесън за подсилване на имунната система. 
Той унищожава инфекциите в организма. Съдържа химични съединения, които предпазват от рак. В съставът му влизат летливи етерни вещества наречени фитонциди. Те са антибиотик, но от растителен произход. Убива бактериите и лекува грип и настинка. Единственият недостатък на чесъна е лошата миризма. С неговия прием трябва да внимават хора с язва, гастрит и чувствителна лигавица на стомаха, както и хора с ниско кръвно.

Благодарим Ви, че четете кулинарна мрежа Gladni.com. Надяваме се, че си прекарвате времето добре с нас!
Сподели:

Здравословно

Зеленчуци

Полезно

Чесън

Post A Comment:

0 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.