Най-важното за метионина

Сподели:


Метионинът е една от деветте незаменими аминокиселини в човешкото тяло (вижте на Workout.bg). Той участва с стотици различни процеси и има безумно много функции, сред които по един или друг начин засяга всяка система в човешкия организъм.

Защо е добре да го приемаме само с храната

Специалисти в областта на диетологията предупреждават, че тази аминокиселина е доста силна и участва във всички процеси на организма, ето защо може да бъде дори рисковано да се приема под формата на хранителна добавка.

Когато един продукт участва в толкова много процеси, всичко е въпрос на изключителен баланс, който трябва да се стараем да поддържаме, а не да нарушаваме.

Ето защо е препоръчително да си набавяме цялото нужно ни количество метионин само с храната. Както ще видим на следващите редове, той се среща в прекалено много храни за да се притесняваме от неговия недостиг.

В кои храни има достатъчно метионин

Има доста храни, които съдържат някакво количество метионин, но в повечето случаи количествата са малки. За да сте сигурни, че ще си набавите толкова, колкото е необходимо, трябва да прочетете повече за това къде се съдържа.

Обикновено, месото е основният източник, като телешкото и птичето месо традиционно държат първенството. Разбора се, има го и в другите видове, а също така и в продукти от животински произход, като например млечни храни и яйца.

Ако сте на растителна диета, тогава трябва да помислите за бобовите храни и да ги включите в менюто си. Тук попадат боб, леща, грах и други подобни.

Забавя процесите на стареене в човешкото тяло

Когато говорим за антиоксиданти, обикновени се сещаме за зелен чай, горски плодове и портокали. Малцина, обаче, знаят, че метионинът е една от най-мощните антиоксидантни сили в природата.

Тази аминокиселина помага на телата ни да се избавят от токсините, каквито са например тежките метали. Забавя процесите на стареене в организма и стимулира съставки като колагена, които са от изключително значение за всички тъкани.

Сам по себе си, колагенът е един от факторите, които ни правят да изглеждаме млади. Богатата на колаген тъкан винаги е еластична, млада и добре хидратирана, а това се вижда и с просто око.

Важно! Приемът на всякакви добавки, аминокиселини трябва да бъде с консултацията на личен лекар, на персонален треньор и е забранен за лица под 18 годишна възраст!


 

Сподели:

Метионин

Post A Comment:

0 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.