Как да изберем хладилник за вграждане?

Сподели:
Тенденцията на модерните кухни е уредите да се вписват максимално в заобикалящото пространство, да го правят незабележимо и хармонично. Хладилниците за вграждане са истинска находка за тези, които не искат да оставят голям домакински уред на видно място.

Вграденият хладилник е добро решение за тези, които обръщат много внимание на интериора на кухнята. Той елегантно се вписва в кухненския комплект, буквално се "слива" с него. Никой няма да заподозре, че имате хладилник, скрит зад красива врата на шкафа. Но първо трябва да разберете най-важното: вграденият хладилник и свободностоящият са два различни дизайна. Невъзможно е да се изгради конвенционален хладилник, като просто се постави в шкаф. Ето защо, ако вече имате (или планирате) калъф за молив за хладилника, тогава старият шарнирен уред така или иначе ще трябва да бъде сменен.

 

Дизайн

Основната разлика между хладилници за вграждане и класически такива е в дизайна. Той няма декоративни чела, вместо това предлага вратички тип "черна", които гравитират директно към челата на кухненския модул. Такъв хладилник също има големи, мощни панти. Системата за захващане на вратата също е променена - тя е много по-здрава и по-плътна от тази на конвенционалния хладилник. Между другото, самите вградени врати обикновено са две - фризерът е със собствена, хладилната част е със собствена.


Когато избирате, обърнете внимание преди всичко на размера. Трябва да знаете точно вътрешните размери на вашeто място под хладилника. А именно ширина, височина и дълбочина. Обикновено в кухненските салони те информират само за външните размери на корпусните мебели. Ето защо имайте предвид, че моделът на хладилника трябва да бъде малко по-малък (маржа за дебелината на стените на шкафа). Например за молив с ширина 60 сантиметра ви е необходим хладилник, обикновено около 56 сантиметра. Това е най-важният момент, защото в противен случай устройството просто няма да се побере в шкафа.

Вторият нюанс е обратимите цикли. Сега повечето хладилници за вграждане означават отваряне на вратата както отдясно наляво, така и отляво надясно, но все още присъстват модели само с една възможност за монтаж. Обърнете внимание на тази функция, за да не се окаже, че ви е неудобно да отваряте хладилника, стоящ в ъгъла.


Вътрешният дизайн на вградения хладилник не се различава много от шарнирния. Може да бъде както хладилна камера, така и фризер, или само хладилна. Уверете се, че обемът на избрания модел е достатъчен за вас, тъй като обемът на хладилниците за вграждане в по-голямата си част е много по-малък от свободностоящите поради намалените размери. Вложката е по-малка не само по ширина, но и по дълбочина, следователно, например, често е твърде малка за голямо семейство. Има и широки просторни модели на вградени хладилници - от 70 сантиметра и дори повече от метър. Но това е рядкост, която освен това е много по-скъпа.

 

Често, за да компенсират загубите в обема на съхранение, те избират хладилник без фризер, като последният се купува отделно и също се вгражда в съседен шкаф или под плота, ако фризерът е малък.

Компресор

Сърцето на хладилника е компресорът. Досега линейните компресори доминират на пазара. Моторът им се включва за охлаждане и след достигане на зададената температура се изключва. Веднага след като термостатът отново засече повишаване на температурата в хладилното отделение, двигателят започва да работи отново. Този принцип ни е познат от старите хладилници, които последователно бръмчат и после утихват. Линейният компресор е доста шумен, не е икономичен по отношение на разходите за енергия.

Инверторният компресор работи постоянно, но редува обороти, превключвайки от усилен към отслабен режим. В резултат на това се изразходва много по-малко енергия и, което е по-важно, температурата в хладилника е винаги постоянна, храната остава свежа по-добре и по-дълго. В допълнение, инверторният компресор е значително по-тих от линейния.

Между другото, при всички модели нивото на шума, измерено в децибели, е задължително посочено. Колкото по-ниско е, толкова по-тихо ще работи устройството. Ако искате хладилникът да е напълно нечуваем, изберете модели с ниво на шума до 40 dB, което е подобно на възприемане на тих, премерен глас.

Система за размразяване


Всички помним добрите стари хладилници, които с времето замразяват цели снежни преспи и ледени кори, които трябва да се размразят на ръка. Това е досаден и неприятен бизнес. Затова обръщаме специално внимание на системата за размразяване.

Ръчно размразяване на фризера - същото образуване на лед във фризерното отделение. Нищо не отива никъде само по себе си, става необходимо да изключите хладилника от мрежата и да го размразите сами. Тази система все още е широко представена на пазара. Но е по-добре да не го избирате за монтаж, в противен случай рискувате да повредите тялото на шкафа с излишна влага по време на размразяване.

Системата за капково охлаждане е характерна само за хладилното отделение. Това предполага постепенно образуване на кондензат, който изтича през специален изход по задната стена на хладилника в специална тава и след това се изпарява. Свежестта в хладилника се поддържа постоянно, но е важно да се следи чистотата и качеството на изхода.

Вътрешна организация


Функционалността определя комфорта при използване на устройството. И всичко е важно тук: от работните температури до разположението на рафтовете вътре.

Първо, обърнете внимание на режимите на работа на хладилника. Много модели вече могат да се регулират по ваша преценка, като зададете най-оптималната температура във фризера и хладилното отделение поотделно. Ако прекъсванията на електрозахранването са чести във вашия дом, обърнете внимание на периода на автономно хладилно съхранение. Това означава колко дълго хладилникът може да поддържа охлаждане без включен компресор. Времето може да варира от 6 до 40 часа, през които температурата постепенно ще се повишава, но ще предпази продуктите от разваляне.

За тези, които често са в командировки или ваканции, ще бъде полезен режимът "Ваканция" - оптимално пестене на енергия, който в същото време запазва храната, останала в хладилника, свежа до вашето завръщане.

Съвети за избор на съдомиялна за вграждане
Ако рядко готвите, съхранявате малко храна и няколко рафта са ви достатъчни, има компактни хладилници без ненужни допълнителни функции.

За тези, които не са свикнали да се запасяват с продукти за шест месеца предварително, класическите модели обикновено са достатъчни за две камери. Но ако вече имате отделен фризер, има смисъл да помислите и за хладилник само с охладителна камера.

Тези, които са свикнали да следят отблизо качеството на продуктите, консумират много зеленчуци и плодове, трябва да вземат устройство със зона на свежест.


 


Сподели:

Хладилник за вграждане

Post A Comment:

0 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.