Какво е добър шеф-готвач без професионална кухня?

Сподели:

Какво е добър шеф-готвач без професионална кухня?

Днес, уважаеми читатели на Gladni.com ще дискутираме заедно с Вас (очакваме Вашите мнения, попълвайки полето за коментар, което ще откриете по-долу в статията) какво е да си шеф-готвач в полеви условия, т.е. без професионално кухненско оборудване, без професионална кухня, без качествена посуда и т.н.

Нека почнем със следното... Все още в България са малко предприемачите, които си дават сметка ,че от кухнята излизат творения и тя трябва да е безупречна. Под безупречна имаме предвид качествени кухненски уреди, добре почистена, подредена, продуктите - старателно прибрани, надписани с етикети, на които ясно се вижда срока на годност, както и всичко да е дезинфектирано.

За да ни разберете чрез графика, споделяме една снимка, за да вдиите как изглежда професионална кухня:

На снимката добре се вижда пространството, както и удобството при ползването, вижда се също така, че кухненското обзавеждане е професионално, абсорваторите - също. Пространство, стил, красота. Според Вас, от подобна кухня би ли излезло некачествено ястие? Ние смятаме, че отговорът е "не".

Мечтаната кухня в ресторант за хранене

И така, днес подобна кухня, като на изображението по-горе, е мечта за повечето кулинари в България. И това си има обяснение. Причината е, че бюджетът за професионално кухненско обзавеждане все не достига. Мениджърите често приоритизират средствата за други пера, а за едно от най-съществените, почти винаги не достигат средства.

Това трябва да се промени още днес!

Един въпрос към собствениците и управителите на ресторанти: Бихте ли поканили произволен клиент в кухнята, за да види как му е приготвена мусаката от обедното меню?

Отговорете си на този въпрос... след което помислете за реинвестиция на правилното място.

Какво е добър шеф-готвач без добро кухненско обзавеждане, без професионална кухня?
За нас, от Gladni.com, почти нищо.

Дори главният готвач да няма много опит, ако му се подсигури добра работна среда, то сме сигурни, че ще се развихри и ще твори чудеса.

Вярно е, инвестицията в професионално оборудване е скъпа, но във времето се възвръща.
Ако сме Ви убедили, че трябва да напавите промени в кухнята, то тогава прочетете и следните правила за обзавеждане на кухня на ресторант.

Правила за подреждане на хранително оборудване в кухнята на заведенията за обществено хранене


Един от най-трудните въпроси в процеса на откриване на заведение за обществено хранене е проектирането на кухня за ресторант. Цялата кухненска площ е условно разделена на полезна и проходна. Полезноата площ се използва за поставяне на технологично оборудване. Много е важно да се вземат предвид съществуващите изисквания и санитарни стандарти, които определят наличието на различни цехове в технологичния процес: 

1. Топла част - предназначениа за приготвяне на основни и второстепенни ястия, както и топли закуски;
2. Студена част– отговаря за студените закуски, колбаси, салати и винегрет; 
3. Сладкарска част -  цех за производство на сладкарски и хлебни изделия. 
Хлебопекарното оборудванене е  надежден помощник в кухнята на вашето предприятие. 
4. Перално помещение; 
5. Склад - служи за съхраняване на необходимия запас от храни и алкохолни напитки; 
6. Част за поставяне на храната – на този етап се сервират ястия с последващо пускане в залата; 

На всеки етап от технологичния процес се използва различно оборудване, което трябва да бъде правилно поставено в цеховете. За да направите това, първоначално е необходимо  да се проектират инженерни комуникации (вода и канализация, газ, електричество), както и да се вземе решение за концепцията на институцията и менюто. 
При разработването на технологичен план е необходимо незабавно да се определи какво оборудване е необходимо за определено ястие. Само в този случай институцията ще може да работи успешно дори в моменти на наплив от посетители, а готвачите ще имат под ръка цялото необходимо оборудване, ястия и инвентар.

Финални думи касаещи кухненското обзавеждане за заведения /ресторанти, барове, хотели и други/

Какво е автосервиз без наличието на подемник, както и без инструменти? Почти нищо...
Какво е войник  без въоръжение и екипировка - почти нищо?
Същото е и при шеф-готвачите, ако те са подсигурени, могат да предлагат любов и магия в кулинарията, неща, които посетителите, клиентите ще усетят и ще искат отново и отново да похапнат при Вас.

Надяваме се, че сте разбрали колко важно е кухненското оборудване и вярваме, че ще направите необходимите корекции за един по-успешен бизнес!

Желаем Ви успех, много нови клиенти и приходи х1000.


Сподели:

Кухня

кухня в ресторант

обзавеждане за ресторант

Професионална кухня

Post A Comment:

0 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.