5 храни, които могат да си позволят само най-заможните

Сподели:


Този материал е вдъхновен от следната публикация: 

6 храни, които ядат само най-богатите, а бедните опитват, само при голям късмет


Представяме Ви  5 от най-скъпите храни в света, които се консумират изключително и само от богатите:

1. Хамон Иберико де Белота (Иберийска шунка)



Jamon Iberico de bellota в превод  означава "иберийска шунка с жълъди" и  струва около 160 евро за половин килограм. Любопитно е да кажем, че прасетата, от чието месо се прави тази шунка, се хранят единствено с жълъди. Месото се осолява в продължение на две седмици, а след това се суши в продължение на три години.

Цена: 320  за килограм.

Само миризмата на Iberico de Bellota hamon е скъпа. След като похарчите толкова много пари за парче месо, определено ще почувствате, че толкова висока цена е напълно оправдана.

Точно това ядат членовете на испанските кралски особи. Jamon Iberico е месо от дива свиня, която се храни с жълъди в югозападната част на Иберийския полуостров. Продуктът има сладникав послевкус, омекотен от соленост, донякъде подобен на пармезан.

Освен това мазнините имат толкова ниска точка на топене, че когато попаднат в устата, се разтварят върху езика и покриват небцето като крем.

Не е нужно обаче да сте олигарх, за да опитате хамон от Iberico de Bellota. На някои места можете да поръчате парче от този деликатес (ще ви струва $15-25) и да го опитате в комбинация с богато червено вино като Кианти.

2. Картофи La Bonnotte



Това са най-скъпите картофи на света. 

Цена: около 600  за 1 кг.

Нишестето, фибрите, калият и витамин С са основните съставки на този зеленчук. Картофът la bonnot расте в Noirmoutier-en-l'Ile, остров край западния бряг на Франция.

Малцина от обикновените простосмъртни биха си помислили да похарчат около шестстотин евро за килограм за картофи. Така че защо картофите имат такава прекомерна стойност?

Кората на картофите la bonnot е наситена със специални соли на морската вода.

Въпросът е, че картофените полета се наторяват изключително с морски водорасли. Прониквайки в почвата, те създават благоприятни условия за растежа на този изключителен продукт.

Обогатената с водорасли пясъчна почва се превръща в истинско съкровище.

Основната стойност на този продукт е, че има прекрасен мек вкус, който е сладък и солен в същото време. Говори се, че картофите са самото разнообразие от картофи, което някога е създал богът на инките Виракоча.

Ако не можете да си позволите да похарчите $500-600 за картофи, възможно е да постигнете същия вкус, като използвате неузрели червени или лилави картофи, както и сол и подправете правилно водата за готвене.

3. Гъби Matsutake (Мацутаке) - най-скъпата гъба в света


Цена: около 100 € за килограм.

Най-скъпата гъба в света Мацутаке расте в Северна Америка, Южна Корея, Канада, Финландия и Швеция, но повечето се изнасят за Япония, където продуктът е особено търсен.

Мацутаке са от културно значение в Япония, където символизират плодородието, изобилието и щастието. Други забележителни символични храни включват сашими от конско месо (за сила) и мляко от треска (за мъжка потентност).

4. Говеждо месо Кобе (Kobe Beef)



Kobe beef e говеждо месо, което идва от района на Кобе.

Цена: около 800 € за килограм.

Сочният и интензивен вкус на говеждо месо и естествена нежност правят говеждото Кобе един от най-скъпите продукти в света.

Говеждото Кобе трябва да отговаря на определени критерии за сертифициране. Качеството на месото се оценява по няколко параметъра. По-специално, то трябва да идва от черната японска порода таджима. Между другото, кравите се отглеждат изключително в префектура Хиого (Япония).

Някои ресторанти се опитват да представят различен вид говеждо месо за това месо. И само няколко ресторанта сервират истинско говеждо месо от Кобе.

Преди няколко години ресторантьорският бизнес беше разтърсен от скандал: някои луксозни заведения бяха затворени, след като клиентите откриха, че са били подмамени да предадат по-евтиното говеждо месо Wagyu за сорта Kobe.

Ако видите този вид говеждо месо в менюто на ресторанта, поискайте да видите сертификата. (Това е част от споразумението между доставчици и собственици на ресторанти.) Имате пълното право да знаете за какво плащате такива пари. Ако ресторантът няма сертификат, значи плащате много пари за различен вид говеждо месо.


Трябва много да внимавате, тъй като на много места се предлага фалшиво месо Кобе, както споменахме по-горе.

5. Черна диня (Densuke)



Цена: 6,000 € за диня.

Имаше време, когато черните дини на Densuke се продаваха за над 8000 евро за брой. Днес една диня ще ви струва не по-малко от 6000 евро, което също не е евтино.

Какво е толкова специално за тази диня, освен нейния цвят? Известно е, че Denske има по-стегната вътрешност, повече сок и е дори по-сладък от обикновения сорт диня. Разбира се, няма да е възможно да го отглеждате във вашата градина. Този сорт диня расте изключително на японския остров Хокайдо.

Сподели:

Забавно

Полезно

топ 5 скъпи храни

Post A Comment:

0 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.